 |
 |
|
 |
 |
20. januar 2015
KØREKORT I SPANIEN...
- hvis du har bopæl der.
Fra "Spanien i dag" har vi hentet følgende information:
TRAFIK: Du risikerer bøde allerede fra i dag, hvis du kun har dansk kørekort, og så skal det fornys jævnligt.
Så er det slut med at hygge sig med tidsubegrænsede danske kørekort. Fra i går skal alle med spansk recidencia have spansk kørekort og alle skal forny kortet i henhold til de nye EU-regler.
Det betyder for danske bilister, at kørekortet ikke længere gælder til det fyldte 70. år, men fremover skal forny kortet hvert 15. år.
Og LA DANESA skriver:
Nye regler for kørekort i Spanien
Fra den 19. januar i år er det obligatorisk for danskere med fast bopæl i Spanien mere end to år at få et spansk kørekort. Alle danskere, som har været registeret som fastboende siden den 19. januar 2013 eller før, skal derfor have deres danske kørekort fornyet i Spanien. For kategorierne AM, A1, A2, A, B, B+E vil gyldigheden være ti år. Hvis man er over 65 år, skal kørekortet dog fornyes hvert femte år. For kategorierne BTP, C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E vil gyldigheden være fem år, og efter de 65 år skal det fornyes hvert tredje år. For at få det nye kørekort skal der bestilles tid på denne hjemmeside:
https://sede.dgt.gob.es/es/tramites-y-multas/cita-previa/jefaturas
/, eller man kan ringe til 060. DGT vil efterfølgende pr. telefon eller e-mail anmode om, at man dagen forinden får udstedt en lægeerklæring fra det sted, som DGT henviser til. Når kørekortet skal bestilles, så husk et aktuelt foto samt underskriftskort, som udleveres på stedet. En ansøgningsformular, som man får på trafikkontoret, hvor der betales et gebyr på 23,50 €. Medbring kvittering for betaling af gebyret og det originale danske kørekort samt en fotokopi af samme. Husk også at medbringe det danske pas og det spanske NIE-nummer samt fotokopier.
10. februar 2014
MARKEDSDAGE I SYD-SPANIEN...
Markedsdage Mandag
Marbella: Recinto Ferial (feria-pladsen) Málaga: Barriada de La Luz og Barriada de las Campanillas Torrox: Costa og Pueblo Tirsdag Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo og Almijara II Málaga: Puerto de la Torre Fuengirola: Recinto Ferial (feria-pladsen) Onsdag Estepona: Avenida Juan Carlos I Málaga: Huelin og De la Paz Benalmádena Costa: Parque de La Paloma Mijas: La Cala de Mijas Torsdag Torremolinos: Recinto Ferial (feria-pladsen) San Pedro de la Alcántara: Recinto Ferial (feria-pladsen) Málaga: Parque Juan Jurado Mijas: Calypso, Calahonda Torre del Mar: Plaza de la Paz Fredag Arroyo de la Miel: ved Tivoli World Benalmádena Pueblo: Plaza del Alguail Lørdag Marbella: Puerto Banús, Nueva Andalucia Málaga: Huelin og El Palo Fuengirola: Loppemarked på Recinto Ferial (feria-pladsen) Mijas Costa: Las Lagunas Søndag Torremolinos: Recinto Ferrial (feria-pladsen) Estepona: Havnen Nerja: Mellem Urbanizacion Flamingo og Almijara II Málaga: Kunstmarked på den nye havenfront, Muelle Uno. Fuengirola: Ved Miramar, Calle Méndez Núñez Mijas: Calypso, Calahonda (loppemarked) De fleste markeder åbner kl. 10.00 og lukker igen kl. 14.00. (Med forbehold for ændringer i forbindelse med helligdage m.v.). Læs flere nyheder på www.ladanesa.com. God fornøjelse
7. marts 2013
EJENDOMSKØB I SPANIEN OG ARVEFORHOLD...
En af vore læsere - E.A. - skrev følgende til os:
Vi er et dansk ægtepar bosiddende i Frankrig.
Vi kunne tænke os at købe en billig feriebolig på Costa Brava-kysten.
Vi har oprettet testamente i Frankrig, således at vi gensidig arver hinanden. Hvad sker der, hvis vi køber i Spanien - kan de efterlevende så arve som i Frankrig ?
Er der særlige problemer vi skal være opmærksomme på ved køb af feriebolig i Spanien ?
Er der beskatning ved salg af feriebolig i Spanien ?
Vi sendte forespørgslen videre til dansk/spanske advokat Jose Maria Barnils, Forumadvokater, som svarer følgende:
Som det sker i Frankrig: - en ejendom som ligger i Spanien skal skiftes i Spanien.
I modsætning til Frankrig, som anvender franske arveregler til skifte i sit eget land følger man i Spanien nationalitets-princippet.
Det vil sige, at det er afdødes nationalitets arveregler, som er gældende i det spanske skifte.
Da I er danske statsborgere vil det være de danske arveregler, som man vil anvende til jeres skifte. Det franske testamente vil blive respekteret af en spansk notar, medmindre det er imod de danske arveregler om tvangsarv. Disse regler skal respekteres. Hvis I har børn har de ret til at arve en del af ejendommen i henhold til danske arveregler, med mindre de får deres del med andre midler eller de giver arveafkald til deres del i de spanske aktiver.
Da det er danske regler, som er gældende kan man forsøge at overbevise den spanske notar, at den efterlevende ægtefælle sidder i uskiftet bo og derfor har ret til at arve ejendommen uden at børnene skal have en del.
Hvis det er det I ønsker skal I kontakte (når en af jer dør) en advokat med kendskab til danske (-og spanske) arveregler, således, at han kan forklare notaren, hvordan tingene hænger sammen.
Ved køb af ejendom i Spanien er anbefalingen at I bruger en advokat. Det er et andet land, en anden arbejdskultur, et andet sprog.
Men fremgangsmåden ligner meget det franske system. I skal bare være opmærksomme på, at handelsomkostninger (afgift, notar og tinglysningsomkostninger) plejer at udgøre ca. 10% af købesummen.
Med hensyn til beskatning af feriebolig i Spanien: Ja, salg af ejendommen beskattes mked 21% af differencen mellem salgssummen og købssummen,
Når sælgeren er bosat i udlandet er køberen forpligtet til at beholde 3% af købesummen og betale den til de spanske skattemyndigheder, som a conto betaling af sælgerens kapitalgevinst.
Sælger skal også betale grundværdistigningsskat, når han/hun sælger sin ejendom. Det er umuligt at sige, hvor meget denne afgift udgør, da den er afhængig af nogle tabeller, som kommunerne udarbejder.
En stor tak til advokat Jose Maria Barnil for denne orientering, som også lægges ind under EJENDOMS-FORHOLD.
Skal du bruge en spansk advokat kan du finde Jose Maria Barnils under ADVOKATER, hvor kontaktoplysninger også er angivet.
28. februar 2014
SKAL DU EN SMUT-TUR TIL SPANIEN - SÅ HUSK DIT PAS...
Fra LA DANESA - det danske magasin i Spanien - har vi sakset følgende indlæg:
Husk passet når du går ud af døren
Ifølge det spanske politi er det ikke nok, at du har dit NIE-kort med dig, hvis du bliver stoppet og bedt om identifikationspapir.
Kortet skal altid vises sammen med dit pas. Og det er uanset, om du er EU-borger eller ej.
Med andre ord, stoppes du af politiet, skal du hente en pakke på posthuset, eller skal du en tur i banken, så skal du kunne vise dit pas, hvis de beder om det. Glemmer du passet, har politiet ret til at give dig en bøde på ca. 60 euro.
10. maj 2014
NYHEDER FRA SPANIEN...
Har du interesser i eller for Spanien kan du abonnere gratis på nyhedsbrev om Spanske forhold.
E-mail-adressen er: nyheder@spanienidag.es
27. maj 2014
DANSKE PENSIONISTER I UDLANDET...
Fra Radio Solymars danske nyhedsbrev 27. maj 2014 har vi sakset denne artikel:
PrintTal grebet ud af luften - DR er ligeglad Op til EU-valget bragte DR lørdag den 24. maj et indslag i TV-avisen med vildt overdrevne tal vedrørende danske pensionister i Spanien. Tallene blev dagen efter gentaget i en artikel på dr.dk, men alligevel mente man, at journalisten havde helt styr på sagen. Under rubrikken '30.000 danskere får velfærdsydelser i Spanien' lyder det blandt andet: ”I Spanien bor der to millioner borgere fra andre EU-lande, og blandt dem er der godt 30.000 danskere. Størstedelen af dem er pensionister, og det trækker på de spanske velfærdsydelser.” Du kan læse hele DRs historie her ”Højest kompetent” Spanien i Dags redaktion undrer sig over det meget høje antal danske pensionister, der skulle opholde sig i Spanien. Vi sender derfor en mail til den skrivende journalist og gør opmærksom på de overdrevne tal. Journalisten svarer imidlertid, at indslaget i TV-avisen er produceret af ”den højest kompetente journalist”, og han går derfor ud fra, at DR's statistik er mest opdateret og korrekt. Det korrekte tal Vi synes nu stadig, at det lyder ret vildt, og for at få det rigtige og seneste tal på bordet, kontakter Spanien i Dag mandag Udbetaling Danmark, der står for udbetalingerne til alle danske pensionister i Spanien. Kilden er Pensionsstyrelsens statistik om udlandspensionister 2012. Det seneste officielle tal er for 2012, og da var antallet af danske pensionister i Spanien på 3.868. Dertil kommer 673 modtagere af førtidspension – altså i alt 4.541 modtagere af pension i Spanien. Udbetaling Danmark oplyser, at tallet for 2013 endnu ikke er tilgængeligt, men at vi roligt kan regne med, at det ikke har flyttet sig meget. Overdrevet i årevis Det er ikke noget nyt, at tallene for danske pensionister i Spanien overdrives i medierne. Tal i størrelsesordenen 30-40.000 har svirret i luften alt afhængig af, hvilke medier der har haft fat i tallene. Globale tal Ifølge statistikken fra Pensionsstyrelsen, var der i 2012 i alt 48.696 danske pensionister i hele verden (inklusive modtagere af pension og førtidspension) uden for Danmark. Top 6-listen:
Land | Antal | Sverige | 13.907 | Tyskland | 6.044 | Norge | 5.744 | Spanien | 4.541 | Storbritannien | 2.624 | Frankrig | 2.423 |
|
|
 |
|
|
|