EU giver patienter ret til at blive behandlet i udlandet og få regningen betalt af deres egen statskasse. Dansk privatklinik åbner afdeling i Malmø for at lokke danskere over sundet.

'Kom til Sverige og bliv opereret og få regningen refunderet af det offentlige hjemme i Danmark!'

Sådan lyder det tillokkende fra den danske privatklinik Hidros, der til næste år åbner en afdeling i Malmø i håb om at lokke danske patienter til.

Kan komme til med det samme

Klinikken, der behandler folk med svedproblemer, går målrettet efter at operere danske patienter, som bagefter kan få refunderet regningen af den danske statskasse.

- Ved at have det tilbud, at de kan komme til Malmø, så vil de fra dag ét kunne tage til Malmø, hvis de har fået stillet diagnosen, siger Margot Madsen, der er administrationschef hos svedklinikken Hidros, til DR Nyheder.

25 milliarder kroner i spil

EU's såkaldte mobilitets-direktiv har siden nytår givet danske patienter ret til at få foretaget en lang række operationer og behandlinger i et andet EU-land, og derefter få refunderet regningen af den danske statskasse.

Også den private klinik, Åreknudeklinikken, oplyser til DR Nyheder, at man arbejder på at åbne en klinik i Malmø med samme formål.

Og der er store penge på spil.

Milliarder på spil

Sundhedsministeren vurderer i et svar til Folketinget, at der kan være behandlinger for næsten 25 milliarder kroner årligt i spil.

Tallet dækker over, at Sundhedsministeriet har vurderet, hvad de ambulante behandlinger koster.

Med det nye EU-direktiv har danskere fra dag et ret til at tage til udlandet for at blive behandlet ambulant. Ambulant vil sige at operationen er ikke-specialiseret og ikke kræver indlæggelse.

Brancheforening: Flere overvejer

I brancheforeningen for privathospitaler og klinikker bekræfter formanden tendensen.

- Jeg er bekendt med at flere medlemmer af vores brancheforening gør sig overvejelser i retning af at etablere sig uden for Danmark med henblik på kun at behandle danske patienter